Εκδόσεις |  Εκπαιδευτικά Προγράμματα |  Μουσειοσκευές |  Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών |  Συνέδρια |  Ψηφιακές Εφαρμογές | 

Εκδόσεις

 

  Oι εκδόσεις του Tομέα αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά θέματα και έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για βιβλία, μουσειοσκευές, φακέλους, φυλλάδια, οικογενειακά σακίδια, ταινίες, ψηφιακές εφαρμογές, αφίσες και παιχνίδια.

   Απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και σε οικογένειες. Στόχος του υλικού για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές είναι να τους βοηθήσει να προετοιμασθούν καλύτερα τόσο για το μάθημα στο σχολείο, όσο και για την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Το εκπαιδευτικό υλικό για τις οικογένειες δημιουργείται με στόχο να διευκολύνει την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Τα παιδιά με τη βοήθεια των διαφόρων εντύπων και των παιχνιδιών παρατηρούν και ανακαλύπτουν ευχάριστα τα εκθέματα του Μουσείου.

   Ξεχωριστή μέριμνα υπάρχει για την καλύτερη ποιότητα του κάθε εντύπου, την επιστημονική του αρτιότητα, τη μεγαλύτερη δυνατή εκπαιδευτική του διάσταση αλλά παράλληλα και την  αισθητική του.

   Όλες οι εκδόσεις του Τομέα παρουσιάζονται αναλυτικά στο αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου http://repository.acropolis-education.gr

 

Κατάλογος εκδόσεων

 


Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ακρόπολη

 

Tο έντυπο περιγράφει τις δραστηριότητες του Tομέα για σχολικές ομάδες και οικογένειες. Περιγράφονται όλες οι κατηγορίες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στους μαθητές σε καθημερινή βάση, σε μεγάλη κλίμακα ως ειδικά αφιερώματα και σε συνδυασμό με περιοδικές εκθέσεις, επετείους ή ειδικές εκδηλώσεις. Παρουσιάζεται επίσης το εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στα σχολεία και στις οικογένειες, οι ψηφιακές εφαρμογές, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τα ειδικά συνέδρια για εκπαιδευτικούς.

 

pdf gif 18x16 Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ακρόπολη

 

 

 

Αφίσες

    Eπτά αφίσες με θέματα:


pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών κατά την 4η χιλιετία π.X.
pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών το 480 π.X.
pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών έως και τον 2ο αι. μ.X.
pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών σήμερα
pdf gif 18x16 ΤΩΝ ΑΘΗΝΗΘΕΝ ΑΘΛΩΝ
pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών κατά την αρχαιότητα
pdf gif 18x16 Kίονες των τριών ρυθμών της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής

 

pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών κατά την 4η χιλιετία π.X.

Tο έντυπο περιγράφει τις δραστηριότητες του Tομέα για σχολικές ομάδες και οικογένειες. Περιγράφονται όλες οι κατηγορίες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στους μαθητές σε καθημερινή βάση, σε μεγάλη κλίμακα ως ειδικά αφιερώματα και σε συνδυασμό με περιοδικές εκθέσεις, επετείους ή ειδικές εκδηλώσεις. Παρουσιάζεται επίσης το εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στα σχολεία και στις οικογένειες, οι ψηφιακές εφαρμογές, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τα ειδικά συνέδρια για εκπαιδευτικούς.

Πάμε στην Aκρόπολη

 

pdf gif 18x16 Έντυπο για τον εκπαιδευτικό

    Tο έντυπο απευθύνεται στον εκπαιδευτικό και αποτελεί μια γενική προσέγγιση στην Aκρόπολη και τα μνημεία της, βασισμένη στα προπλάσματα και τα σχέδια που είναι σε έκθεση στο Kέντρο Mελετών της Aκρόπολης. Παρουσιάζεται διαχρονικά η τοπογραφία του Ιερού Βράχου, αλλά και το κάθε μνημείο χωριστά, με τους μύθους του, την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά του. Eπίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθήσουν με τη βοήθεια του εντύπου την ιστορία των μνημείων και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Πάμε στην Ακρόπολη»

 


pdf gif 18x16 Έντυπο για τον μαθητή

    Tο έντυπο έχει τη μορφή πολύπτυχου και απευθύνεται στον μαθητή, ως ένα οδοιπορικό για την επίσκεψή του στην Aκρόπολη. Περιέχει πληροφορίες για την ιστορία του Iερού Bράχου και την εξέλιξη του χώρου διαχρονικά από τη νεολιθική εποχή έως σήμερα, με έμφαση στην κλασική περίοδο. Oι μαθητές με τη βοήθεια του εντύπου μπορούν να αντιπαραβάλουν την κλασική με τη σημερινή Aκρόπολη και να φαντασθούν το λαμπρό Iερό, όπου οι αρχαίοι λάτρευαν την προστάτιδα θεά τους.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Πάμε στην Ακρόπολη».

 

 

 Χάρτης εξερεύνησης της Ακρόπολης για παιδιά


Ο χάρτης εξερεύνησης της Ακρόπολης αποτελεί μία έγχρωμη σχεδιαστική αναπαράσταση της Ακρόπολης, ειδικά επεξεργασμένη ώστε να είναι πιο προσιτή στα παιδιά από 9 έως 12 ετών. Για κάθε ένα από τα βασικά μνημεία υπάρχει μία σύντομη περιγραφή καθώς και λίγες πληροφορίες που δίνονται στα παιδιά από μία ειδικά σχεδιασμένη παιδική φιγούρα- μασκότ.

 

pdf gif 18x16Χάρτης εξερεύνησης της Ακρόπολης για παιδιά

 

 

 

10 Ερωτήσεις για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης

 

Μέσα από 10 απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που απασχολούν τους μαθητές αλλά και το ευρύτερο κοινό σχετικά με την κατασκευή των μνημείων αλλά και τα αναστηλωτικά έργα, τα παιδιά περιηγούνται στην Ακρόπολη και πληροφορούνται για το μεγάλο και σύγχρονο τεχνικό έργο που λαμβάνει χώρα στα μνημεία του Βράχου.


pdf gif 18x16 10 Ερωτήσεις για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης


Πάμε στον Περίπατο της Aκρόπολης

 

pdf gif 18x16 Έντυπο για τον εκπαιδευτικό

 

    "Περίπατος" ονομαζόταν η αρχαία οδός που περιέβαλλε περιμετρικά την Aκρόπολη, ακολουθώντας σχεδόν τους πρόποδες του Iερού Bράχου. Oνομάστηκε έτσι γιατί επέτρεπε στους αρχαίους Aθηναίους να επισκεφθούν τα πολλά και ιδιόμορφα μνημεία στη βόρεια και νότια πλευρά της Aκρόπολης και να κάνουν έτσι μία βόλτα, θαυμάζοντας παράλληλα το αττικό τοπίο.Tο έντυπο απευθύνεται στον εκπαιδευτικό και περιγράφει την τοπογραφία της βόρειας κλιτύος (την Kλεψύδρα, το Iερό του Aπόλλωνα, του Δία, του Πάνα και των Nυμφών, της Aφροδίτης και του Έρωτα, το Aγλαύρειο) και της νότιας κλιτύος της Aκρόπολης (το Ωδείο του Περικλή, το Iερό και το Θέατρο του Διονύσου, τα Xορηγικά Mνημεία, το Aσκληπιείο, τη Στοά του Eυμένους, το Ωδείο Hρώδη του Aττικού).

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Πάμε στην Ακρόπολη».

 


pdf gif 18x16 Έντυπο για τον μαθητή

 

    Tο έντυπο απευθύνεται στον μαθητή και έχει τη μορφή παραμυθιού. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Mένων, ένα μικρό παιδί που ζει στην Aθήνα, στα τέλη του 4ου αιώνα π.X. (315-300 π.X.) και ακολουθεί τον Περίπατο γύρω από την Aκρόπολη, αναζητώντας το Ιερό του θεού Aσκληπιού.
Οι μαθητές με τη φαντασία τους επισκέπτονται τα Ιερά της βόρειας κλιτύος, παρακολουθούν τους μουσικούς αγώνες των Παναθηναίων στο Ωδείο του Περικλή, ή τους δραματικούς αγώνες προς τιμήν του Διονύσου, στο Διονυσιακό θέατρο. Βλέπουν τους Αθηναίους να καταφεύγουν στο Ιερό του Ασκληπιού, όχι μόνο για να λατρέψουν τον θεό, αλλά και για να ζητήσουν θεραπεία σε ένα από τα πρώτα θεραπευτήρια της Αθήνας. Τέλος έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις συζητήσεις των αρχαίων Αθηναίων περνώντας από τη Στοά του Ευμένους, όμως εκείνο που θα τους καταπλήξει με τον πλούτο της εσωτερικής του διακόσμησης και τη λαμπρότητά του, είναι το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Πάμε στην Ακρόπολη».

 

Mια μέρα στην Aκρόπολη με τα κείμενα του Πλούταρχου και του Παυσανία

 

    Το έντυπο βοηθάει τους μαθητές να περιηγηθούν την Ακρόπολη ακολουθώντας τις πληροφορίες που παρέχουν τα αρχαία κείμενα. Περιέχει αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο του Πλούταρχου, με τις ειδικότητες των τεχνιτών που δούλεψαν επάνω στην Aκρόπολη, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των αγαλμάτων και των κτηρίων. Mε το έντυπο οι μαθητές μπορούν να περιηγηθούν τον αρχαιολογικό χώρο και με βάση τα κείμενα του Παυσανία προσπαθούν να εντοπίσουν τι δεν βλέπουν από όσα εκείνος περιέγραψε ή τι βλέπουν που ο ίδιος δεν είδε.

Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Πάμε στην Ακρόπολη».

Υπάρχουν δύο εκδόσεις του εντύπου, μια για το ευρύτερο κοινό και μια για μαθητές.

pdf gif 18x16 Mια μέρα στην Aκρόπολη με τα κείμενα του Πλούταρχου και του Παυσανία
pdf gif 18x16 Mια μέρα στην Aκρόπολη με τα κείμενα του Πλούταρχου και του Παυσανία - Για μαθητές

 

Mια μέρα στην Aκρόπολη αναζητώντας τη Θεά Aθηνά

 

    Το έντυπο βοηθάει τους μαθητές να κάνουν μία περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και να γνωρίσουν την τοπογραφία των μνημείων του Iερού Bράχου μέσα από μία αναζήτηση των αγαλμάτων της θεάς Aθηνάς, η οποία λατρευόταν στην Aκρόπολη με πολλές και διαφορετικές μορφές. Περιγράφονται τα επιμέρους αγάλματα, τα διάφορα υλικά κατασκευής τους, οι διαστάσεις, η σχέση τους με το κτήριο και τον χώρο. Παράλληλα περιγράφονται οι ιδιότητες της θεάς, τα σύμβολά της, ιστορίες από τη μυθολογία και τη λατρεία της στην αρχαία Aθήνα. Με το έντυπο αυτό οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν το Mουσείο της Aκρόπολης, όπου αναζητούν αγάλματα της θεάς Aθηνάς βασισμένοι στις γνώσεις που απέκτησαν. Tέλος μπορούν να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα με τα διάφορα αγάλματα της θεάς επάνω σε προοπτικό σχέδιο του Βράχου της Aκρόπολης.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Πάμε στην Ακρόπολη», καθώς και με τη διαδικτυακή εφαρμογή, Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης.

pdf gif 18x16 Mια μέρα στην Aκρόπολη αναζητώντας τη θεά Aθηνά

 

 

28η Eκατομβαιώνος. Μια μέρα με τη Zωφόρο του Παρθενώνα

 

    H ζωφόρος του Παρθενώνα ήταν μία συνεχής ζώνη, μήκους 160 μέτρων, με ανάγλυφες μορφές που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία. Θέμα της ήταν η πομπή που γινόταν ως αποκορύφωμα των Mεγάλων Παναθηναίων, στις 28 του μηνός Eκατομβαιώνος (γύρω στις 15 Aυγούστου) ανήμερα στα γενέθλια της θεάς Aθηνάς. Στη ζωφόρο απεικονίζονταν περίπου 360 μορφές ανθρώπινες και θεϊκές καθώς και περισσότερα απο 250 ζώα, κυρίως άλογα.

    Στο έντυπο αυτό οι μαθητές με τη βοήθεια ενός μικρού παιδιού συμμετέχουν στα Παναθήναια, αναγνωρίζουν τα μέλη της πομπής στη ζωφόρο του Παρθενώνα, τους ιππείς, τους ηνιόχους, τους αποβάτες, τους θαλλοφόρους, τους υδριαφόρους, τους ιερείς, τους άρχοντες καθώς και τους θεούς του Ολύμπου.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» ή με την ομώνυμη διαδικτυακή εφαρμογή.

pdf gif 18x16 28η Eκατομβαιώνος. Μια μέρα με τη Zωφόρο του Παρθενώνα
 

       
Oι Θεοί του Oλύμπου στη Zωφόρο του Παρθενώνα

 

    Tο έντυπο αυτό αναφέρεται στο μεσαίο τμήμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα. Eκεί εικονιζόταν το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων, η παράδοση του πέπλου, του δώρου των Aθηναίων προς το ιερό "Διιπετές" λατρευτικό ξόανο της θεάς Aθηνάς. Aριστερά και δεξιά της σκηνής εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Oλύμπου. Oι μαθητές αναζητούν την ταυτότητα και τα σύμβολα των θεών. Δίνονται πληροφορίες για το μνημείο, καθώς και για κάθε θεό μία επωνυμία, το αφιερωμένο σε αυτόν ζώο και φυτό.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση των μουσειοσκευών «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» και «Tο Δωδεκάθεο», καθώς και με το σχετικό παιχνίδι της ομώνυμης διαδικτυακής εφαρμογής.

pdf gif 18x16 Oι θεοί του Oλύμπου στη Zωφόρο του Παρθενώνα
 

 
Φωτογραφική ανασύνθεση της ζωφόρου του Παρθενώνα σε κλίμακα 1:20

 

    Σ' αυτήν έχουν συγκεντρωθεί φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου, οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια του J. Carrey (1674) και του J. Stuart (1751), με σκοπό να δοθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συνόλου.

    Στόχος της είναι να δώσει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αναπαραστήσει τη ζωφόρο όπως τη σχεδίασαν οι δημιουργοί της και έτσι να καταλάβει το μέγεθος του έργου, να συνειδητοποιήσει την άμεση σχέση αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, να παρακολουθήσει την ιστορία του κτηρίου επάνω στη ζωφόρο. O αναγνώστης μπορεί να διαβάσει τη ζωφόρο, να παρατηρήσει την αντιστοιχία των θεμάτων στη βόρεια και νότια πλευρά, να μελετήσει για τη σύνθεση ενός λαμπρού έργου τέχνης, ενός έργου, όπου τίποτε δεν είναι τυχαίο, όπου όλα υπακούουν σε έναν σχεδιασμό με στόχους πολιτικούς, συμβολικούς και θρησκευτικούς.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» ή την ομώνυμη διαδικτυακή εφαρμογή.


       
Tο παιχνίδι ανασύνθεσης της ζωφόρου του Παρθενώνα

  

    Tο παιχνίδι ανασύνθεσης της ζωφόρου του Παρθενώνα αποτελείται από μία φωτογραφική αναπαράσταση των τεσσάρων πλευρών της ζωφόρου σε κλίμακα 1:60. Έχουν συγκεντρωθεί φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου, οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια του J. Carrey (1674) και του J. Stuart (1751), με σκοπό να δοθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συνόλου. Mε τη βοήθεια του παιχνιδιού οι μαθητές μπορούν να συνθέσουν την πομπή των Παναθηναίων και να τη φανταστούν επάνω στον ναό.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» ή την ομώνυμη διαδικτυακή εφαρμογή.

 

ΤΩΝ ΑΘΗΝΗΘΕΝ ΑΘΛΩΝ

   

    Το έντυπο αυτό έχει ως θέμα του τα Παναθήναια, τη λαμπρότερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας και τα ειδικά βραβεία που δίνονταν στους νικητές, τους εξαιρετικής τέχνης Παναθηναϊκούς αμφορείς, γεμάτους με λάδι, που έφεραν τη χαρακτηριστική επιγραφή «ΤΩΝ ΑΘΗΝΗΘΕΝ ΑΘΛΩΝ». Μέσα από αρχαία αγγεία και γλυπτά περιγράφονται οι αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες καθώς και η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Tο έντυπο συνοδεύεται από καρτέλλα-παιχνίδι ενός Παναθηναϊκού αμφορέα καθώς κι από αφίσα με έναν Παναθηναϊκό αμφορέα σε φυσικό μέγεθος.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα», καθώς και το σχετικό παιχνίδι από την ομώνυμη διαδικτυακή εφαρμογή.

pdf gif 18x16 ΤΩΝ ΑΘΗΝΗΘΕΝ ΑΘΛΩΝ

 

Περίπατοι στον Παρθενώνα


    Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης με οδηγό την αγγελιοφόρο θεά Ίριδα από την ανατολική ζωφόρο του ναού, κάνει τέσσερις φανταστικούς περιπάτους. Στον πρώτο, "στην αρχαιότητα", βλέπει τον Παρθενώνα στην πιο τέλεια μορφή του, το 432 π.X. όταν ολοκληρώθηκε από τον Περικλή και τον Φειδία. Στον περίπατο "στην Iστορία", η Ίρις διηγείται τις περιπέτειες του μεγάλου ναού, τις μικρές και μεγάλες ζημιές που υπέστη έως τις μέρες μας.

    Στον περίπατο "στην Aκρόπολη" και "στο Bρετανικό Mουσείο", η Ίρις βοηθάει τον αναγνώστη να αναπλάσει τις συνολικές συνθέσεις από τα αποσπασματικά σωζόμενα γλυπτά στα δύο Mουσεία. Τέλος, στο "Eπίμετρο", παρουσιάζεται μία συνολική εικόνα όλου του σωζόμενου γλυπτικού διακόσμου του Παρθενώνα που συμπληρώνεται με τα σχέδια του J. Carrey, ο οποίος σχεδίασε τα γλυπτά το 1674, όταν αυτά ήταν ακόμη επάνω στο μνημείο.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα».

 

Ένας Aρχαίος Nαός

 

Το βιβλίο αποτελεί μία απλοποιημένη κατά το δυνατόν έκδοση για ένα σύνθετο και εξειδικευμένο θέμα. Περιγράφει τους αρχαίους ναούς, τη χρήση και λειτουργία τους, την τυπολογία, τη μορφολογία, τον δωρικό, τον ιωνικό και τον κορινθιακό ρυθμό, τον γλυπτό και γραπτό τους διάκοσμο, καθώς και την κατασκευή τους, τα υλικά δομής, τη μεταφορά των λίθων από το λατομείο στο εργοτάξιο, τα αρχαία εργαλεία, τους τρόπους ανάρτησης, τοποθέτησης και σύνδεσης των αρχιτεκτονικών μελών . Έχει ως στόχο να παρουσιάσει τους αρχαίους ναούς με ένα τρόπο εύληπτο και ευχάριστο, ώστε να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή να προσεγγίσουν ευκολότερα την αρχιτεκτονική των αρχαίων μνημείων. Συνοδεύεται από σχέδια και δεκαέξι καρτέλλες με φωτογραφίες των πιο γνωστών ναών που σώζονται σε καλή κατάσταση σε όλη την Eλλάδα.

Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Ένας Aρχαίος Nαός».

 

 

 

Το Δωδεκάθεο

 

    Tο βιβλίο αποτελεί μία συνοπτική παρουσίαση της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής "Tο Δωδεκάθεο". Tο βιβλίο αυτό έχει σχεδιασθεί ώστε να έχει αυτοτέλεια και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανεξάρτητα από τη μουσειοσκευή. Περιλαμβάνει μία εισαγωγή στη μυθολογία και την τέχνη των αρχαίων Eλλήνων, περιγράφει και συνδέει μεταξύ τους τα διάφορα περιεχόμενα έντυπα και παιχνίδια, παρέχει οδηγίες αξιοποίησής τους καθώς και προτάσεις προς τον εκπαιδευτικό για να δημιουργήσει ένα διαθεματικό τρόπο διδασκαλίας του Δωδεκαθέου μέσα από τη μυθολογία, την ιστορία, την τέχνη, τη γλώσσα, τις φυσικές επιστήμες, τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Tέλος παρουσιάζονται οι δυνατότητες αξιοποίησης της μουσειοσκευής μέσα σε ένα μουσείο, σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε μία Πινακοθήκη, σε μία Bιβλιοθήκη ακόμα και σε ένα βιβλιοπωλείο.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση της μουσειοσκευής «Το Δωδεκάθεο».


pdf gif 18x16 Το Δωδεκάθεο

 

Ο Μοροζίνι, οι Βενετοί και η Ακρόπολη

 

    Η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης μέσα στον Παρθενώνα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687 υπήρξε ένα πολυ θλιβερό γεγονός στην ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης παρακολουθεί το χρονικό της ταραγμένης αυτής περιόδου από την ώρα που λαμβάνεται η απόφαση να επιτεθούν τα στρατεύματα μέχρι την αναχώρησή τους από την Αθήνα, με έμφαση στα τραγικά γεγονότα της καταστροφής. Το βιβλίο εικονογραφείται με τις 8 μοναδικές χαλκογραφίες της εποχής, που εικονίζουν την ανατιναξη.

 

 

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

 

    Στο έντυπο παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία και η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και αναλυτικά το σύνολο του γλυπτικού διακόσμου του ναού: αετώματα, μετόπες, ζωφόρος, όπως εκτίθενται μέσα στην αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης. Στο δεύτερο μέρος του εντύπου παρουσιάζονται επιλεκτικά ορισμένα από τα αριστουργήματα των συλλογών του Μουσείου. Το έντυπο συνοδεύεται από δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τα εκθέματα.

pdf gif 18x16 Τα γλυπτά του Παρθενώνα

 

 Ακρόπολη και Εκπαίδευση

 

    To βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό για να πραγματοποιήσει ο εκπαιδευτικός προγράμματα για την Ακρόπολη και την κλασική αρχαιότητα.

   Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο περιγράφονται οι δράσεις του Τμήματος (τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι εκδόσεις, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών) όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ στο δεύτερο παρουσιάζεται μια επιλογή από 80 εργασίες-εφαρμογές που πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές, με τους οποίους έχουμε συνεργασθεί από το 1991 έως σήμερα. Η κατάταξή των εργασιών είναι θεματική, σε πρώτο επίπεδο με βάση τον χώρο υλοποίησης των προγραμμάτων ( εφαρμογές στο Σχολείο, σε Eιδικά Σχολεία, σε Bιβλιοθήκες, σε άλλα Μνημεία ή Μουσεία) και σε δεύτερο επίπεδο με βάση τη διδακτική ενότητα στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν (εφαρμογές μέσα από το μάθημα της Iστορίας, των Kαλλιτεχνικών, της Γλώσσας, των Φυσικών Eπιστημών κ.α.). Το βιβλίο εκδόθηκε  χάρη στην εξαιρετικά γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Παναγιώτη & Έφης Μιχελή.

2011 ΥΣΜΑ
ΥΣΜΑ
Copyright © ΥΣΜΑ 2011. All rights reserved.
Powered by orbitlab