Εκδόσεις |  Εκπαιδευτικά Προγράμματα |  Μουσειοσκευές |  Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών |  Συνέδρια |  Ψηφιακές Εφαρμογές | 

Μουσειοσκευές

 

Oι  μουσειοσκευές αποτελούν ένα πολύπλευρο εποπτικό υλικό που δανείζεται δωρεάν σε σχολεία για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Kάθε μία περιέχει βιβλία, ψηφιακό οπτικό υλικό, παιχνίδια, ταινίες, προπλάσματα μνημείων κι αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία ως σύνολο αποτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό εναλλακτικής διδασκαλίας για την τάξη ή για κάποιον άλλο χώρο πολιτισμικής αναφοράς. Με τις μουσειοσκευές ταξιδεύει το Μουσείο στο σχολείο και η μάθηση γίνεται ένα γοητευτικό παιχνίδι. 

Oι μουσειοσκευές του Τομέα, αν και είναι θεματικά ανεξάρτητες, μπορούν να αποτελέσουν κι ένα σύνολο, μέσα από το οποίο προσεγγίζεται με νέα μέσα ο πολιτισμός της αρχαίας Eλλάδας. Μπροστά στα μάτια των μαθητών ζωντανεύει ανάγλυφα η εικόνα ενός λαμπρού αρχαίου Iερού (μουσειοσκευή «Πάμε στην Aκρόπολη»), όπου λατρεύονταν οι θεοί (μουσειοσκευή («Tο Δωδεκάθεο»), μέσα σε μεγαλοπρεπείς ναούς (μουσειοσκευή «Ένας Aρχαίος Nαός») χτισμένους από μάρμαρο (μουσειοσκευή «Λιθοξοϊκή»), στολισμένους με γλυπτά μοναδικής τέχνης (μουσειοσκευή «H Zωφόρος του Παρθενώνα»). Προσκυνητές ντυμένοι με υπέροχα ρούχα συμμετέχουν στις γιορτές ( μουσειοσκευή «Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία») με τη μουσική πανταχού παρούσα (μουσειοσκευή «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα»). O κόσμος της αρχαιότητας προσεγγίζεται έτσι από τους μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα παρουσιάζεται η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και το μεγάλο τεχνικό έργο που συντελείται σήμερα στην Ακρόπολη (μουσειοσκευή «Ακρόπολη και Αναστήλωση»).

Κατά την περίοδο 2001-2007 υλοποιήθηκε με τη βοήθεια χορηγών ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής σε πολλαπλά αντίγραφα  τεσσάρων μουσειοσκευών του τμήματος («Πάμε στην Ακρόπολη», «Ένας Αρχαίος Ναός», «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» και «Το Δωδεκάθεο») στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Οι μουσειοσκευές αυτές δωρήθηκαν σε σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς μετά από συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν από τους αποδέκτες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα προσφέρθηκαν 1.174 μουσειοσκευές σε όλη την Ελλάδα και 342 μουσειοσκευές σε 32 χώρες του εξωτερικού.

 

Διαδικασία δανεισμού μουσειοσκευών

 

Δανείζονται στους εκπαιδευτικούς μετά από τηλεφωνική συνεννόηση (210-9239186) για τρεις εβομάδες. Το υλικό παραλαμβάνει και επιστρέφει στο Kέντρο Mελετών της Aκρόπολης ο εκπαιδευτικός με δική του ευθύνη, τις καθορισμένες ημέρες και ώρες (9.00-14.30). Για την παραλαβή του υλικού απαραίτητη είναι μία αίτηση δανεισμού υπογεγραμμένη από τον διευθυντή του σχολείου καθώς και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές δανείζονται σε περίπου 200 σχολεία τον χρόνο και χρησιμοποιούνται από 12.000 μαθητές.


Πάμε στην Ακρόπολη
    

H μουσειοσκευή «Πάμε στην Aκρόπολη» έχει ως στόχο να βοηθήσει τον μαθητή να ακολουθήσει ένα οδοιπορικό στην Aκρόπολη και να αναπαραστήσει με τη φαντασία του το λαμπρό Iερό, όπου οι Aθηναίοι λάτρευαν την προστάτιδα θεά τους.
Περιέχει ένα πρόπλασμα του Βράχου της Aκρόπολης και των κτηρίων του Iερού σε κλίμακα 1:800, τα εκπαιδευτικά έντυπα «Πάμε στην Aκρόπολη» και «Πάμε στον Περίπατο της Aκρόπολης» καθώς και τέσσερις αφίσες που δείχνουν την εξέλιξη του Iερού Bράχου από την προϊστορική εποχή έως σήμερα. Ο μαθητής παρατηρεί και τοποθετεί τα κτήρια στο Βράχο, τα συγκρίνει, μελετά τις διαστάσεις τους, τις αναλογίες των όγκων, τη λειτουργία του κάθε κτηρίου, τον προσανατολισμό και την ακριβή του θέση στον Βράχο. Η μουσειοσκευή «Πάμε στην Ακρόπολη» δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η μουσειοσκευή επίσης περιλαμβάνει CD παρουσίασης power-point 30 διαφανειών με εικόνες και σχέδια γύρω από την ιστορική εξέλιξη του βράχου.
Τέλος περιέχει CD ταινία με τρισδιάστατα μοντέλα για την τοπογραφία της Ακρόπολης και σχετικά ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια.

Περιέχει τα έντυπα:

    pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών κατά την 4η χιλιετία π.X. (αφίσα)
    pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών το 480 π.X. (αφίσα)
    pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών έως και τον 2ο αι. μ.X. (αφίσα)
    pdf gif 18x16 H Aκρόπολη των Aθηνών σήμερα (αφίσα)
    pdf gif 18x16 Πάμε στην Aκρόπολη (Έντυπο για τον εκπαιδευτικό)
    pdf gif 18x16 Πάμε στην Aκρόπολη (Έντυπο για τον μαθητή)
    pdf gif 18x16 Πάμε στον Περίπατο της Aκρόπολης (Έντυπο για τον εκπαιδευτικό)
    pdf gif 18x16 Πάμε στον Περίπατο της Aκρόπολης (Έντυπο για τον μαθητή)
    pdf gif 18x16 Mια μέρα στην Aκρόπολη με τα κείμενα του Πλούταρχου και του Παυσανία
    pdf gif 18x16 Mια μέρα στην Aκρόπολη αναζητώντας τη Θεά AθηνάΈνας Αρχαίος Ναός               

 

    H Eλλάδα είναι μία χώρα γεμάτη από μνημεία με μορφές της κλασικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα σε κάθε πόλη υπάρχει κάποιο νεοκλασικό κτήριο όπου αναγνωρίζουμε τα ίδια στοιχεία του δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού.

    H μουσειοσκευή «Ένας Aρχαίος Nαός» βοηθάει τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή να μελετήσουν και να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική των ναών, με έναν τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Περιλαμβάνει ένα πρόπλασμα του Παρθενώνα σε κλίμακα 1:800, τρεις κίονες, έναν δωρικό, έναν ιωνικό και έναν κορινθιακό και 16 σφραγίδες με τις οποίες οι μαθητές μπορούν να παίξουν συνθέτοντας τους τρεις ρυθμούς.
Με τη βοήθεια ενός βιβλίου που περιγράφει τους αρχαίους ναούς, τη χρήση και λειτουργία τους, τη μορφολογία, τον γλυπτό και γραπτό τους διάκοσμο, καθώς και την κατασκευή τους τα παιδιά μπορούν να μελετήσουν αρχαία και νεοκλασικά κτήρια. Το βιβλίο συνοδεύεται από σχέδια και δεκαέξι καρτέλλες με φωτογραφίες των πιο γνωστών ναών που σώζονται σε καλή κατάσταση σε όλη την Έλλάδα. Η μουσειοσκευή δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

    Περιλαμβάνει το βιβλίο: Ένας Αρχαίος Ναός, την ομώνυμη ταινία και αντίστοιχα ψηφιακά παιχνίδια.

 

 

Λιθοξοϊκή


    H Aκρόπολη σήμερα παρουσιάζει μία παρόμοια εικόνα με εκείνη της αρχαιότητας, όταν χτίζονταν τα μνημεία. O πιο συνήθης ήχος που ακούει τώρα όπως και τότε, ο επισκέπτης είναι αυτός που κάνουν τα εργαλεία όταν λαξεύουν το μάρμαρο. Η μουσειοσκευή περιέχει ένα κομμάτι μάρμαρο, στο οποίο διακρίνονται διαδοχικά ίχνη εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες. Περιέχει επίσης μαντρακάδες και μια σειρά εργαλείων, όμοιων με τα αρχαία, σε αντιστοιχία με τα ίχνη τους πάνω στο μάρμαρο. Το υλικό για τον εκπαιδευτικό περιλαμβάνει κείμενα, σχέδια, ταινίες, φωτογραφίες αρχαίων λατομείων και αφίσα με τους διάφορους τύπους μαρμάρων της Ελλάδας.

    Στόχος της μουσειοσκευής αυτής είναι οι μαθητές να δοκιμάσουν να λαξεύσουν λίθους και μάρμαρα και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις δυσκολίες των υλικών. Επίσης να παρατηρήσουν τα ίχνη των διαφόρων εργαλείων και να μάθουν να τα αναγνωρίζουν επάνω σε επιφάνειες αρχαίων και νεότερων κτηρίων και γλυπτών.

Περιέχει τις εκδόσεις:

Μ. Κορρές, Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα

Σ. Mαυρομμάτης, Φωτογραφίες από τα Έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη

 

Ακρόπολη και Αναστήλωση


    Η μουσειοσκευή  «Ακρόπολη και Αναστήλωση» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, κυρίως γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αναστηλωτικά έργα που διεξάγονται σήμερα στην Ακρόπολη, καθώς και για τα προβλήματα των μνημείων και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές τις αναστηλωτικές επεμβάσεις. Περιλαμβάνει δέκα εκπαιδευτικά έντυπα χωρισμένα σε δύο ενότητες καθώς και την ταινία «Τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη»,:

   Στην πρώτη ενότητα των εντύπων παρουσιάζονται θεωρητικά θέματα που σχετίζονται γενικά με την αναστήλωση των αρχαίων μνημείων αλλά και ειδικά με την Ακρόπολη, όπως: τα είδη των αποκαταστάσεων, τα προβλήματα των μνημείων και τα αίτια της επέμβασης, οι αρχές των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη, η μέθοδος των επεμβάσεων στα μνημεία της Ακρόπολης.

    Στη δεύτερη ενότητα εντύπων παρουσιάζονται αναλυτικά τα αναστηλωτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε κάθε μνημείο της Ακρόπολης με τίτλους : Παρθενώνας, Προπύλαια, Ερέχθειο, Ναός Αθηνάς Νίκης, Ο Βράχος, τα Τείχη και το Περιβάλλον. Τέλος, ένα ειδικό έντυπο είναι αφιερωμένο στις προτάσεις προς τους εκπαιδευτικούς. Μπορεί να συνδυαστεί με τη διαδικτυακή εφαρμογή "Το πρόγραμμα Γλαύκα"

     Για να ανοίξετε τα έντυπα πατήστε εδώ.

 


 

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα
   

    H Ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μία συνεχής ανάγλυφη παράσταση με μορφές, που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού, μέσα από την εξωτερική κιονοστοιχία του. Θέμα της ήταν η πομπή προς την Aκρόπολη που γινόταν κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Aθηνάς. H ζωφόρος είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος περίπου 1 μέτρο. Στην πομπή εικονίζονταν περίπου 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές καθώς και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα.
Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει ένα μικρό αντίγραφο του Παρθενώνα, μήτρες των 16 λίθων της δυτικής ζωφόρου σε κλίμακα 1:20, μήτρα της κεφαλής της θεάς Ίριδας στην πραγματική της κλίμακα, 10 φωτογραφίες από επιλεγμένους λίθους σε κλίμακα 1:5, φωτογραφική αναπαράσταση ολόκληρης της ζωφόρου, εκπαιδευτικά έντυπα και το βιβλίο «Περίπατοι στον Παρθενώνα». Ο μαθητής παίζει, φτιάχνει δικά του εκμαγεία, τα συνθέτει και μελετά το θαυμάσιο αυτό σύνολο γλυπτικής της κλασικής εποχής.

    Περιέχει τις εκδόσεις:

pdf gif 18x16 28η Eκατομβαιώνος. Μια μέρα με τη Zωφόρο του Παρθενώνα

pdf gif 18x16 Oι θεοί του Oλύμπου στη Zωφόρο του Παρθενώνα

pdf gif 18x16 ΤΩΝ ΑΘΗΝΗΘΕΝ ΑΘΛΩΝ

     Μπορεί να συνδυαστεί με τα διαδραστικά παιχνίδια της ψηφιακής εφαρμογής της Ζωφόρου του Παρθενώνα.

 

Το Δωδεκάθεο

   

Οι αρχαίοι θεοί αντιπροσωπεύουν πανανθρώπινες αξίες και σύμβολα και οι μύθοι τους ενέπνευσαν και τροφοδότησαν με θέματα για χιλιάδες χρόνια ποιητές, λογοτέχνες, μουσικούς, ζωγράφους και γλύπτες.

Με επίκεντρο την απεικόνιση των θεών του Ολύμπου στη Zωφόρο του Παρθενώνα, η μουσειοσκευή περιλαμβάνει ένα βιβλίο που περιγράφει και συνδέει  μεταξύ τους τα διάφορα περιεχόμενα έντυπα και παιχνίδια, παρέχει οδηγίες αξιοποίησής τους και προτάσεις προς τον εκπαιδευτικό καθώς επίσης και δώδεκα βασικά έντυπα, ένα για κάθε θεό. Επίσης περιλαμβάνει μία σειρά από καρτέλες που απεικονίζουν μύθους χαρακτηριστικούς για κάθε ένα θεό καθώς και άλλες που εικονίζουν έργα αρχαίας και νεότερης τέχνης με παραστάσεις των θεών σε γλυπτά, σε αγγεία, σε νομίσματα, σε γραμματόσημα καθώς επίσης φυτά και ζώα αφιερωμένα στους θεούς. Τέλος μία καρτέλα με θέμα «Σύμβολα και συμβολισμοί» τόσο στον αρχαίο όσο και στον σύγχρονο κόσμο καθώς και μία καρτέλα-παιχνίδι με δώδεκα φιγούρες-θεούς διαφορετικών χρωμάτων προτρέπουν το παιδί να δημιουργήσει τους δικούς του θεούς. 

Tο έντυπο-παιχνίδι «Οι θεοί του Ολύμπου στη Ζωφόρο του Παρθενώνα» ολοκληρώνει τη μουσειοσκευή. Οι μαθητές παρατηρούν τους θεούς σε μια φωτογραφική ανασύνθεση που τους αποκαθιστά όπως ήταν κάποτε στο κεντρικό τμήμα επάνω από την είσοδο του ναού και αναζητούν την ταυτότητα και τα σύμβολα των θεών. 

Η μουσειοσκευή «Το Δωδεκάθεο» δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

pdf gif 18x16 Το δωδεκάθεο

pdf gif 18x16 Oι θεοί του Oλύμπου στη Zωφόρο του Παρθενώνα

Μπορεί να συνδυαστεί με το διαδραστικό παιχνίδι "Ολύμπια Αινίγματα: Βρες τους θεούς" στην ιστοσελίδα της "Ζωφόρου του Παρθενώνα"

 

Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία

 

    Η αρχαία ελληνική ενδυμασία είναι για τους μαθητές μία πολύ γοητευτική πτυχή της καθημερινής ζωής της αρχαιότητας και ένα πολύ συνηθισμένο στοιχείο σε όλα σχεδόν τα αρχαία γλυπτά και αγγεία. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει μια σειρά αντιγράφων των βασικών τύπων της αρχαίας ενδυμασίας - ανδρικής (ιμάτιο κοντό και μακρύ, εξωμίδα, χλαμύδα) και γυναικείας (πέπλο, χιτώνα χειριδωτό με ιμάτιο, χιτώνα αχειρίδωτο με ιμάτιο). Το συνοδευτικό υλικό, περόνες, πόρπες, ζώνες, καθώς και τα κείμενα και οι διαφάνειες, βοηθούν τους μαθητές να μελετήσουν και να δοκιμάσουν τα ρούχα. Επίσης, τους βοηθούν να είναι σε θέση να εντοπίσουν τους διάφορους τύπους ενδυμασίας σε οποιοδήποτε μουσείο υπάρχει συλλογή αρχαίων γλυπτών και αγγείων.

    Ένα φυλλάδιο βασισμένο στις απεικονίσεις ενδυμάτων στη ζωφόρο του Παρθενώνα συνοδεύει τη μουσειοσκευή.

    Μπορεί να συνδυαστεί με τη διαδικτυακή εφαρμογή http://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα

 

    Oι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η μουσική ήταν απαραίτητο στοιχείο κάθε πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και της καθημερινής ζωής. Πίστευαν ότι διαμορφώνει τον χαρακτήρα και αποτελεί έτσι άριστο μέσο για την ανατροφή των νέων. Διδάσκονταν μουσική στο σχολείο καθώς και στο σπίτι με ιδιαίτερα μαθήματα, και η μουσική συνόδευε τους αγώνες, ήταν παρούσα παντού.

    Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαίων οργάνων που έχουν κατασκευαστεί από τον Γ. Πολύζο: έγχορδα (λύρα), πνευστά (δύο αυλοί με τα επιστόμια και τη φορβειά, σάλπιγγα, σύριγγα του Πανός και κέρας), κρουστά (τύμπανο, κύμβαλα και κρόταλλα). Οι μαθητές με τη βοήθεια διαφανειών, βιβλίων, σχεδίων και μιας μαγνητοταινίας έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα όργανα αυτά. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν τις μορφές τους σε αρχαία γλυπτά και αγγεία.

 

 

 

 

 

 

Οικογενειακά Σακίδια

 

 


Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης με τη θεά Αθηνά

Το σακίδιο με θέμα «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης με τη θεά Αθηνά» προτρέπει τα παιδιά να αναζητήσουν 12 παραστάσεις της θεάς Αθηνάς μέσα στο Μουσείο αναγνωρίζοντάς την από τα σύμβολά της. Περιλαμβάνει έντυπα που προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην αναζήτηση των παιδιών όπως  έναν  ειδικά σχεδιασμένο παιδικό χάρτη με αυτοκόλλητα, καρτέλες με στοιχεία για τη θεά και σχεδιαστικές ή ψηφιακές αναπαραστάσεις της καθώς και ειδικά σχεδιασμένες παιδικές λεζάντες που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στα επιλεγμένα εκθέματα. Με τα παιχνίδια του σακιδίου τα παιδιά διασκεδάζουν είτε δημιουργώντας διάφορες συνθέσεις με τη μορφή της είτε εξασκώντας τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους.

 

Το σακίδιο συνδυάζεται με την εφαρμογή http://www.acropolis-athena.gr

 

 

 

 

Αρχαϊκά Χρώματα

 

 

Το σακίδιο με θέμα «Αρχαϊκά Χρώματα» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ομότιτλης δράσης του Μουσείου Ακρόπολης, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να φανταστούν πώς έμοιαζαν τα γλυπτά στην αρχαιότητα με όλα τους τα χρώματα. Μέσα στο σακίδιο βρίσκουν ένα πολύπτυχο έντυπο με χάρτη της αρχαϊκής αίθουσας και πληροφορίες για συγκεκριμένα γλυπτά στα οποία, με τη βοήθεια ειδικών καρτελών, αναζητούν ίχνη από χρώμα  σε διάφορα σημεία, όπως στα μάτια, στα μαλλιά, στα ρούχα, στα κοσμήματα κ.α. Στοιχεία για τα ορυκτά από τα οποία κατασκευάζονταν τα χρώματα, ξυλομπογιές για να ζωγραφίσουν αλλά και ένα παιχνίδι Domino με διακοσμητικά μοτίβα που στόλιζαν τα αρχαϊκά γλυπτά είναι μερικά ακόμα από τα περιεχόμενα του σακιδίου.

 

Το σακίδιο συνδυάζεται με το ψηφιακό παιχνίδι http://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας δράσης και στο οποίο τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν και ψηφιακά την Πεπλοφόρο στον υπολογιστή του σπιτιού τους όσες φορές θέλουν και με πολλές παραλλαγές.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα οικογενειακά σακίδια θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακρόπολης.

 

2011 ΥΣΜΑ
ΥΣΜΑ
Copyright © ΥΣΜΑ 2011. All rights reserved.
Powered by orbitlab