Οι τρέχουσες εργασίες στο βόρειο τείχος εστιάζονται στην περιοχή Β12 (34,000 – 42,000) – Β13 (0,000-4,000), δηλαδή στο τμήμα που βρίσκεται βορείως του Ερεχθείου και επάνω από τη σειρά αρράβδωτων σπονδύλων του Προ-Παρθενώνος, που είχαν ενσωματωθεί στην θεμιστόκλεια οχύρωση της Ακρόπολης. Η περιοχή ενδιαφέροντος σώζεται σε πλήρες ύψος 15 στρώσεων και είχε συντηρηθεί και συμπληρωθεί κατά τις αποκαταστάσεις του Μπαλάνου στις αρχές του 20ου αι, με χρήση τσιμεντοκονιαμάτων και σιδηρών στοιχείων,  που έχουν πλέον οξειδωθεί. Το τείχος στην περιοχή αυτή παρουσιάζει προβλήματα διάβρωσης, διεύρυνση των οριζόντιων αρμών και ρηγματώσεις.

Η μελέτη αποκατάστασης, που συντάχθηκε από τις Α. Χατζηπαππά και Δ. Μιχαλοπούλου, αποσκοπεί στη δομική αποκατάσταση του εν λόγω τμήματος του τείχους, στην εξασφάλιση της στατικής του επάρκειας και την αισθητική του αναβάθμιση, με αφαίρεση των νεώτερων προσθηκών, καθώς και όλων των οξειδωμένων σιδηρών στοιχείων και τσιμεντοκονιαμάτων.

Μετά την εγκατάσταση του ικριώματος εργασίας σε μια περιοχή με ιδιαίτερες δυσκολίες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποξήλωσης. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν από το τείχος 28 αρχαίες λιθόπλινθοι και 37 μικρότερα λίθινα τεμάχια, που είχαν ενσωματωθεί κατά την επέμβαση Μπαλάνου. Η πολύ κακή κατάσταση διατήρησης του αυθεντικού υλικού επέβαλε την τροποποίηση της αρχικής μελέτης. Η ανατοποθέτηση των αποκατεστημένων λιθοπλίνθων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις στα τείχη, ήδη από το έργο που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο νότιο τείχος σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν κονιάματα, η σύνθεση των οποίων βασίστηκε σε αναλύσεις που έγιναν σε ιστορικά κονιάματα της περιοχής. Για τις συμπληρώσεις αλλά και για την κατασκευή νέων λιθοπλίνθων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, χρησιμοποιήθηκε λίθος Πιτσών Κορινθίας. Παράλληλα, συνεχίζεται η διερεύνηση για την ενδεδειγμένη σύνθεση τεχνητού λίθου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιοχές του τείχους.

Print